Leren life coachen wordt steeds populairder – in Nederland is het al dagelijkse kost een coach te consulteren voor belangrijke beslissingen, wanneer je ergens vastzit of een andere reden. Ook in België is de opmars begonnen.

Hoe begin je eraan coach te worden? Welke opleidingen kan je volgen, en wat gebeurt er daarna? Op deze pagina geven we daar een antwoord op.

Wat belangrijk is aan een life coaching opleiding

Een aantal aspecten waaraan je een life coaching opleiding kan toetsen vooraleer je een keuze maakt:Geen dogma’s

Opleidingen die je een vast stramien aanleren zijn op zich wel waardevol, maar je moet je bewust blijven van de veelheid aan technieken. Je kan niet iedereen helpen met dezelfde methode. Een goede life coaching opleiding geeft je dan ook een overzicht van de mogelijke technieken, en leert je verschillende spectrums aan zonder aan één techniek gebonden te zijn.

Meer dan het individu

Life coaching gaat om maar dan het veranderen van het individu. De omgeving van de persoon speelt een wezenlijke rol. Als deze in de life coaching opleiding niet voldoende aandacht krijgt, of je krijgt geen instrumenten om hiermee om te gaan, mis je een belangrijk aspect van het begeleiden van mensen.

Walk your talk

Het is gemakkelijk aan anderen te vertellen wat ze moeten doen. Een coaching cursus waarin de lesgevers het goed kunnen uitleggen, maar zelf geen voorbeeld zijn van hun methode is weinig waard. Dat vraagt van de coaching opleiders een groot engagement, dat ook nodig is om bekwame coaching professionals af te leveren.

Een overzicht van de life coaching opleidingen die wij volgden

Life coaching training

Wij volgden onze eerste opleiding coaching bij Coaching Ways te Brussel (het nieuwe Elan Vital Mentoring & Coaching). Daar leerden we, over tien weekends gespreid, de beginselen van de coaching aan. Met veel invloed van NLP en verschillende typologieën oefenden we op actief luisteren, herformuleren, en specifieke technieken om onze coachee tot inzicht en verantwoordelijkheid te brengen.

Executive coaching training

Het jaar daarop volgden we de tweede cyclus van de opleiding tot coach bij Coaching Ways, die gericht was op business, team en executive coaching. Door verschillende coaching technieken kregen we inzicht in groepsdynamieken, organisatie- en familieopstellingen.

NLP Practitioner en Master Practitioners opleiding

In 2008 volgden we de NLP Practitioner opleiding bij Heart Systems NV, onder leiding van Paul Liekens. Hier herhaalden we veel van de NLP-concepten die wij bij onze coaching cursus bij Coaching Ways/Elan Vital hadden geleerd, en bekeken we ze op een andere manier. Meer praktijk specifiek op de NLP-technieken, met minder nadruk op de coaching zelf. We leerden onder andere de zesstaps herkadering, metamodel en metaprogramma’s, Swish, Logische niveaus, Index Computation.

Verdere opleidingen

Na onze basisvorming in de coaching volgden we nog meerdere vervolmakingscursussen rond life coaching en verwante aspecten. Een aantal daarvan onderwerpen waarin we ons verder verdiepten:

 • Familie- en organisatieopstellingen
 • Traumatherapie
 • Enneagram
 • Thomas International Assessment Tool
 • Train-the-Trainer

Onze eigen life coaching opleiding: Integrale Coaching

Integrale Coaching is het product van de hechte samenwerking tussen YourCoach en Centrum Open Mind. Beiden zijn we gepassioneerd door de ontwikkeling van formats voor meetbare persoonlijke groei, ook op vlakken waar het meten niet vanzelfsprekend is. Hoe meet je bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen, geluk, verbinding?

Ons doel is mensen in contact te brengen met de werkelijkheid en ze transformerende houdingen mee te geven, zodat ze effectief de architect worden van hun omgeving.

Door een combinatie van klassieke coachtechnieken met creatieve, intuïtieve en lichamelijke inbreng (de 4 dimensies van de menselijke beleving) creëren we een effect dat je het best kan samenvatten als integraal. We brengen deze dimensies in kaart en geven interventies mee om via één dimensie op een andere in te spelen.

Wil jij een Integrale Coach worden? Over een periode van twee jaar kan je stelselmatig dieper ingaan op deze fascinerende methode. De opleiding bestaat uit verschillende modules, waaraan je naargelang je voorkennis en ervaring kan deelnemen.Andere opleidingen op coach te worden

In het artikel “Coaching opleidingen in Vlaanderen” op onze coaching blog vind je een overzicht van de gecertificeerde life coaching opleidingen in Vlaanderen, en België.

Ik ben gecertificeerd life coach! Wat nu?

Proficiat! Je bent nu een life coach. Je zal de veranderingen in je leven al opgemerkt hebben. Je neemt meer tijd voor jezelf, je gaat anders om met anderen… Houden zo! Het is niet omdat je een certificaat hebt dat je nu automatisch je coach attitiude houdt.

Hoe begin je met life coaching geven?

Het belangrijkste is dat je begint te oefenen! Het is onwaarschijnlijk dat je na je opleiding onmiddellijk voltijds als zelfstandige life coach aan de slag kan. Het vraagt wat tijd om je reputatie op te bouwen, mensen aan te trekken…

Wij raden je aan er vooral aan te beginnen. Coach mensen in je omgeving, soms voor niks of tegen een korting, zodat je je zelfvertrouwen kan opbouwen. Door het te doen groeit ook je zelfvertrouwen, en kan je gemakkelijker mensen aanspreken. Wat je nog kan doen:

 • Een brochure schrijven en in je buurt verspreiden (download onze life coaching brochure voor een voorbeeld);
 • Je website publiceren en optimaliseren om gevonden te worden als life coach (klik hier voor meer info over websites en SEO);
 • Een blog starten over coaching en er regelmatig iets op posten (bekijk onze blog);
 • Je website en coachingsdiensten online aanbieden (fora, startpagina’s, social networking sites…);
 • Je activiteiten vermelden op een portaalsite zoals CoachInfo;
 • Je inschrijven bij het ICF en hun certificaten halen – dan kom je in hun databank terecht;
 • Deelnemen aan netwerkevenementen zoals de coachcafés in Gent, Antwerpen, Leuven, Hasselt…
 • Deelnemen aan initiatieven zoals Open CoachDag waarop je je praktijk kan voorstellen

Personal trainer Mechelen

Je personal trainer leert je om soepel te bewegen, zodat jij je lichaam beter gebruikt. Op die manier verspil je geen energie bij dagelijkse klusjes zoals de boodschappen of het huishouden. En de energie die je overhoudt, steek je in leuke dingen. Een weekendje weg bijvoorbeeld. Of die ene hobby die al jaren stilligt wegens ‘geen fut.

opleiding personal coach

Remotion Training® is een nieuwe trainingsmethodiek en behandelingsfilosofie voor professionals (kinesitherapeuten, personal trainers, etc.) die hun technieken willen uitbreiden en hun patiënten/klanten willen begeleiden in een actieve revalidatie of levensstijl

.